Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δήμων ΕΠΑΝΟΜΗΣ

& ΜΙΚΡΑΣ

Πρόγραμμα Καλλικράτης: Ένα μεγάλο βήμα προς λιγότερη δημοκρατία

Δόθηκε προς διαβούλευση από την Κυβέρνηση το κείμενο για τη «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης», ή αλλιώς «Πρόγραμμα Καλλικράτης», το οποίο ενώ δεν απαντάει καθόλου στα ουσιαστικά ερωτήματα για το ποιές αρμοδιότητες περνάνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με ποιούς πόρους θα μπορέσει αυτή να εκτελέσει τα νέα της καθήκοντα, σπεύδει να ορίσει αυθαίρετα και ύποπτα το πόσοι ακριβώς θα είναι οι νέοι δήμοι καθώς και το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που θα ισχύει. Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως να παρουσιάσει ακόμα μια μείωση δαπανών όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και συγχρόνως να ελέγξει τα νέα αιρετά όργανα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στο ρόλο της τσόντας.

Ωστόσο η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι ζωτικά ζητήματα για να αντιμετωπίζονται βιαστικά. Η ουσιαστική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι κάτι που αποφασίζει η κεντρική εξουσία και την παραχωρεί. Η αυθαιρεσία στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες καθώς οι τεράστιοι γεωγραφικά νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στον πολίτη και την πλησιέστερη σ’ αυτόν βαθμίδα εξουσίας. Ομάδες πολιτών, κινήματα ακόμα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αποκλείονται από την συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα καθώς απαιτείται να έχουν ψηφοδέλτια σε όλα τα διαμερίσματα. Αφαιρείται κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα από τα τοπικά συμβούλια. Οι τοπικές κοινωνίες ανήμπορες να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή τους, άγνωστες μεταξύ τους μέσα σε αχανείς δήμους, θα ατονήσουν και θα χάσουν κάθε ενδιαφέρον συμμετοχής στα κοινά ή ελέγχου των πεπραγμένων. Οι μόνοι που θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής θα είναι τα κόμματα, μεταφέροντας έτσι το δικομματικό κοινοβουλευτικό μοντέλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα στην γνωστή προβληματική του εκδοχή καθώς στον νέο δήμαρχο δίνονται απόλυτες εξουσίες, ανάλογες με του πρωθυπουργού. Αντί για αποκέντρωση του κράτους θα έχουμε συγκεντρωτισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ενώ το ζητούμενο είναι η συμμετοχή των πολιτών, περισσότερη και άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση και έλεγχος της εξουσίας, θα έχουμε πλήρη επικράτηση των κομματικών επιλογών, αδιαφάνεια και κεντρικό προγραμματισμό.

Κανένα κριτήριο, χωρικό, κοινωνικό ή αναπτυξιακό δεν προτάσσεται για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις. Καμία αναφορά δεν γίνεται σε εθελοντικές συνενώσεις.

Οι σημερινοί δήμοι οφείλουν να αντιδράσουν έγκαιρα, απαιτώντας να συμμετάσχουν στον προγραμματισμό, να προσδιοριστούν πρώτον οι αρμοδιότητες που θα παραχωρηθούν και το πώς θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, καταθέτοντας επίσης προτάσεις για εθελοντικές συνενώσεις και δεύτερον να οριστεί ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, με καθιέρωση επιτέλους της απλής αναλογικής (για την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοστεί). Αυτό το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να δίνει σε κάθε τοπική κοινωνία την δυνατότητα να εκφράζεται και τελικά να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου