Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσθήκες στην 8η ενότητα των Προγραμματικών Στόχων του ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ.

1. Καθιέρωση της αποκλειστικής απασχόλησης των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.
Κομβικό σημείο για την ενίσχυση και διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε αντίθεση με την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των πανεπιστημίων μέσω της ιδιωτικοποίησης των συνειδήσεων των πανεπιστημιακών, είναι η καθιέρωση της αποκλειστικής απασχόλησης των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού.

2. Ενίσχυση του θεσμού της διανομής δωρεάν διδακτικών βοηθημάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων με την ανάπτυξη και ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τυπογραφείων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δημοσιευμάτων σε κάθε πανεπιστήμιο.
Η κατάργηση των εκδοτικών και τυπογραφικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων και η μεταφορά του συνόλου της έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους αποτελεί πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και προοιωνίζει την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων. Η ανάπτυξη και ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τυπογραφείων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δημοσιευμάτων σε κάθε πανεπιστήμιο, ώστε η παραγωγή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων να συνδυάζει τα αναπτυξιακά και ποιοτικά κριτήρια και το πνεύμα υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, θα πρέπει να είναι μια από τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

3. Ιδιαίτερη φροντίδα για την υποστήριξη της βασικής έρευνας στα πανεπιστήμια.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναφέρεται ρητά η μεγάλη σημασία που έχει η βασική έρευνα στην Ανώτατη Εκπαίδευση για την παραγωγή νέας γνώσης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του διδακτικού έργου και ως προϋπόθεσης για την παραγωγικότητα και την ποιότητα της εφαρμοσμένης έρευνας.


Προσθήκη στην 16η ενότητα των Προγραμματικών Στόχων του ΣΥΡΙΖΑ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Να θεσμοθετηθεί σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ ως πόρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μη μεταβάλλεται η οικονομική της κατάσταση από πιθανές μειώσεις φόρων από τους οποίους ενισχύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες