Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

η Ευρώπη στους δρόμους...

Η σημερινή ημέρα (29 Σεπτέμβρη) είναι το πρώτο, μικρό, βήμα για το συντονισμό των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Γενική απεργία στην Ισπανία, πανευρωπαϊκή πορεία στις Βρυξέλλες, συλλαλητήρια σε δεκάδες άλλες χώρες και πόλεις.
Tο κάλεσμα για μια πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας απευθύνθηκε από πέρσι σε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Υιοθετήθηκε στις αρχές Ιούνη από την ETUC, την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και από το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που οργανώθηκε στην Ιστανμπούλ στά τέλη του Ιούλη. Είχαν προηγηθεί πολλές απόπειρες για πανευρωπαϊκές μέρες δράσης, με σημαντικότερη την 15η Φλεβάρη του 2003, την ημέρα - ορόσημο του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ. Η 29η Σεπτεμβρίου ήταν όμως η πρώτη οργανωμένη απόπειρα για μια πανευρωπαϊκή απεργία και πολλά συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα ανταποκρίθηκαν, με την ελπίδα ότι θα αναβαθμίσει τις πανευρωπαϊκές κοινωνικές αντιστάσεις. Άλλωστε, την ίδια περίοδο όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο δρόμο. Κοινή συνισταμένη, η απαίτηση των ευρωπαίων εργαζομένων να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση, μέσα από τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας.
Τελικά, μόνο τα ισπανικά συνδικάτα προχώρησαν σε κήρυξη γενικής απεργίας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες θα οργανωθούν συλλαλητήρια. Ακόμα και τα συνδικάτα των χωρών, όπως η Γαλλία, που αυτή την περίοδο προγραμματίζουν γενικές απεργίες, δεν κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους με το πανευρωπαϊκό κάλεσμα.
Ακόμα και στην Ελλάδα, παρά τη βίαιη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και παρά τις πολύμηνες ζυμώσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν προχώρησε σε κήρυξη απεργίας. Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, προσανατολίστηκε στην απεργία της 7ης Οκτωβρίου, ώστε να στηρίξει και την προσφυγή της στη δικαιοσύνη ενάντια στο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες