Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων


Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ

Δήμων ΕΠΑΝΟΜΗΣ και ΜΙΚΡΑΣ


Τα μπλόκα των αγροτών στους δρόμους σταμάτησαν αλλά άφησαν πίσω τους πολλά αναπάντητα ερωτήματα και προβλήματα. Οι αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα γνώριζαν εκ των προτέρων ότι με τη δικαιολογία της κρίσης τα οικονομικά τους αιτήματα δεν θα ικανοποιούνταν. Δεν ήταν όμως μάταιος ο αγώνας τους γιατί έκαναν για μια ακόμη φορά γνωστό στους κρατούντες και στην κοινωνία ότι το αγροτικό επάγγελμα αργοπεθαίνει. Θύμισαν για μια ακόμη φορά ότι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις οι αντισυνεταιριστικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών υπονόμευσαν τη βιωσιμότητα της οικογενειακής γεωργίας και παράλληλα οδήγησαν στη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών που ήταν ένα εργαλείο στα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών και τους εξασφάλιζε επί σειρά ετών ένα σοβαρό εισόδημα.

Στους δήμους Μίκρας και Επανομής οι συνεταιρισμοί έπαιξαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής με τη συγκέντρωση και διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων.

Η Επανομή τροφοδοτούσε για πολλά χρόνια τη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και εξήγαγε αγροτικά προϊόντα. Στο Κάτω Σχολάρι υπήρχαν πέντε εξαγωγικές εταιρίες με αμπελουργούς και το συνεταιρισμό να πρωτοστατεί με συσκευαστήρια, ψυγεία σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα από τα κτήρια αυτά άλλα έκλεισαν, άλλα εκμισθώθηκαν σε ιδιώτες και άλλα άλλαξαν χρήση. Την μόνη εξαίρεση τα τελευταία χρόνια αποτελεί ο αγροτικός συνεταιρισμός Τριλόφου, που με συλλογική προσπάθεια οι διοικήσεις του κατορθώνουν με υποτυπώδη μέσα να κάνουν συγκεντρώσεις των βασικών προϊόντων (σιτάρι, βαμβάκι) αλλά και να διαθέτουν αγροτικά εφόδια στους αγρότες της περιοχής. Για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας θα βοηθούσε η συνένωση των τεσσάρων συνεταιρισμών του δήμου Μίκρας και η δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, κάτι που συζητιέται εδώ και μια πενταετία αλλά δυστυχώς δεν υλοποιείται. Άμεση λύση στο πρόβλημα των αποθηκών θα έδινε η παραχώρηση των κατασχεμένων από την ΑΤΕ συσκευαστηρίων σταφυλιών στο Κάτω Σχολάρι. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι περιουσία των αγροτών της περιοχής και σ’ αυτούς πρέπει να περιέλθουν, γιατί οι γύπες της δήθεν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως κατασπάραξαν την πολλών δισεκατομμυρίων κινητή και ακίνητη περιουσία της πάλαι ποτέ ΚΥΔΕΠ, θα αρπάξουν και τα εναπομείναντα ακίνητα της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, που ένα από αυτά είναι και το συσκευαστήριο στο Κάτω Σχολάρι.

Σήμερα τα κτήρια των συνεταιρισμών εκμισθώνονται για διάφορες χρήσεις (δομικά υλικά, βιοτεχνίες, σούπερ μάρκετ, γεωπονικά κέντρα κ.α.) με τον εξωφρενικό ισχυρισμό πως «δεν τους χρειαζόμαστε πια», «θα παίρνουμε από έξω»!! Τα κτηματομεσιτικά γραφεία ανέλαβαν δράση: «Πωλούνται Αγροτεμάχια». Οι νέοι άνθρωποι στην «εξασφάλιση» των 700 – 800 €, στη Βιομηχανική Περιοχή Λακκώματος με τις «καλύτερες» συνθήκες...

Το κυρίαρχο πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απροκάλυπτη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της νέας «Κοινής Αγροτικής Πολίτικής» πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά και να ακυρωθεί.

Χρειάζεται η ριζική αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, το αποφασιστικό χτύπημα στους μεσάζοντες, τα καρτέλ των εμπόρων και την ανεξέλεγκτη κερδοφορία των τραπεζών, που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο. Βασικό στοιχείο αυτής της νέας αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η αρχή της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα, που υποστηρίζεται από την αποκέντρωση της παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, περιφερειών και χωρών και συμπληρωματικά από την παραγωγή για εξαγωγές. Η παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων, η διατήρηση των σπόρων και των ποικιλιών, η ορθολογική χρήση των υδατικών πηγών, η προστασία της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή μέτρων υποστήριξης της οικογενειακής γεωργίας, η εγκατάλειψη πρακτικών «ντάμπινγκ» κ.ά., διαμορφώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχής της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να δίδονται με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά και όχι προς όφελος των μεγάλων παραγωγών, ορισμένων κλάδων και ορισμένων χωρών.

Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών. Χρειαζόμαστε τους αγρότες. Τα αγροτικά προϊόντα παράγονται στο χωράφι και όχι στα ράφια των μαγαζιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες