Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6/2010

στις 7.30 μμ
στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κοραμηλά 51)


Θέματα:
α. κρίση και εργατικό κίνημα

β. καλλικράτης και αυτοδιοικητική παρέμβαση.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ένας χρόνος χωρίς το Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Ένας χρόνος χωρίς το Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Μια εμβληματική προσωπικότητα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ένας ασυμβίβαστος της πολιτικής, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έφυγε πριν ένα χρόνο, σαν χθες, από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η απώλειά του είχε βυθίσει στο πένθος τους συντρόφους του της Ανανεωτικής Αριστεράς και όχι μόνο.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941. Ήταν παντρεμένος με τη Λιλή Σφήκα και πατέρας του Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Από τους φίλους του και τους συντρόφους του περιγράφεται ότι ήταν «ένας μεταρρυθμιστής, ένας πληθωρικός άνθρωπος, ένας ριζοσπάστης που ήθελε να παρεμβαίνει για να αλλάζει τα πράγματα χωρίς να διστάζει μπροστά το πολιτικό κόστος». Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αν και είχε αποσυρθεί τους τελευταίους μήνες από την ενεργό πολιτική λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, φρόντιζε μέχρι τέλους, με δημόσιες παρεμβάσεις του, να επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους η Ανανεωτική Αριστερά και το κόμμα του, ο ΣΥΝ, όφειλαν να διεκδικούν τους στόχους τους.

«Αυτές τις μέρες βιώνουμε πάλι το πένθος από την απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Γιατί λείπει ως φίλος και καλός σύντροφος. Λείπει ως αγωνιστής έντιμος και ακέραιος. Λείπει ως πηγή προβληματισμών, στοχασμών και φαντασίας. Κι ακόμη γιατί μια αριστερά που οι διαφορές ή και οι συγκρούσεις της κινούνται στο χώρο των ιδεών, κι όχι αλλού, δεν είναι δύσκολο να αναγεννά συνεχώς την ενότητά της.» (δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου 27-5-2010)

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Διαδημοτικό Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ

Β΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Το Πρόγραμμα Καλλικράτης εντάσσεται ευθέως, μαζί με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη μείωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση, στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Απορρίπτουμε τον Καλλικράτη γιατί :

· Επιβάλλει συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

· Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης.

· Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων, με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων .

· Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

· Δεν αποδίδει τα 4 + 1,8 δις €, που κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, απαιτεί η μεταρρύθμιση, αντίθετα η σημερινή πρακτική είναι η περιστολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρεοκοπήσουν.

· Προβαίνει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων και θέτει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

· Καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

· Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, συμμετοχή στις εκλογές χωρίς προϋποθέσεις πλήρων ψηφοδελτίων. Δημοκρατική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

· Κατάργηση των παράλληλων με τις αιρετές περιφέρειες κρατικών περιφερειών και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις πρώτες.

· Αποκέντρωση των περιφερειών σε περιφερειακά διαμερίσματα. Δημοτικές κοινότητες και περιφερειακά διαμερίσματα με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

· Κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους, χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.

· Καμιά απόλυση εργαζομένων.

· Χρόνος διαβούλευσης και χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών ικανός ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα νέο σύστημα και να μην καταρρεύσει συνολικά η αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτή την άποψη οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πριν την επόμενη 4ετία.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ψήφισμα αλληλεγγύης στο Χρήστο Κορτζίδη

Διαδημοτικό Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ

Β΄ Θεσσαλονίκης


Ψήφισμα αλληλεγγύης στο Χρήστο Κορτζιδη

& καταγγελίας του σχεδίου Καλλικράτης

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγωνιστή δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, απεργό πείνας ήδη για 19η μέρα!

Η απεργία πείνας του Χρ. Κορτζίδη συμβολίζει τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού προς όφελος των επιχειρηματικών κύκλων, συμβολίζει την κόντρα ενάντια στους νονούς της νύχτας των παραλιακών κέντρων.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ελληνικού, στους εργαζόμενους όλων των ΟΤΑ, σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στο σχέδιο «Καλλικράτης» και την προσπάθειά τους να αναδείξουν τον απάνθρωπο του χαρακτήρα. «Ότι είναι το ΔΝΤ για την οικονομία είναι ο Καλλικράτης για την αυτοδιοίκηση», τονίζει ο Δήμαρχος Ελληνικού με απλό και καίριο τρόπο.

Η πλήρης κατεδάφιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προ των πυλών. Συγχωνεύσεις, μείωση προσωπικού στους δήμους, στα σχολειά, μετατροπή των σχολικών μονάδων σε parking παιδιών σχολικής ηλικίας, οικονομική ασφυξία με συνέπεια τα βάρη να πέσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες των δημοτών και των εργαζόμενων.

Το σχέδιο Καλλικράτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι των μέτρων που επιβάλλουν ΔΝΤ και ΕΕ, θίγει εμάς, τα παιδιά μας, τις δουλειές μας, τις ζωές μας, την αξιοπρέπεια μας. Χρειάζεται να μας βρει απέναντί του, όλους και όλες ανεξάρτητα τις ιδεολογικές ή πολιτικές μας αφετηρίες.

Δημοτικές - Συνδικαλιστικές παρατάξεις, τοπικοί σύλλογοι, σύλλογοι διδασκόντων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, κοινωνικοί φορείς είναι αναγκαίο να συντονιστούμε και να αποκρούσουμε το σχέδιο αυτό!

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ

ΣΤΙΣ 7.30 μμ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΙΑΚΚΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

5.5.2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετίζουμε την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν την αφετηρία νέων πιο μαζικών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα πιο βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση, με τη βαθιά αντικοινωνική της πολιτική και την προσφυγή στον μηχανισμό των ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδοτεί την κοινωνική σύγκρουση.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΗ
ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ.
ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Αναγνώστες