Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Για τους απεργούς αλιεργάτες της Μηχανιώνας

Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Δήμων Επανομής και Μίκρας


Οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους Επανομής και Μίκρας συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας, από τις αρχές του Γενάρη, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που τους υποχρεώνει να εργάζονται με 300-400 ευρώ το μήνα κάτω από απίστευτα σκληρές συνθήκες. Καταγγέλλουμε τους τοπικούς της εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ) που επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας ρατσιστικές και φασιστικές μεθόδους εκφοβισμού και καταπίεσης με την κάλυψη του τοπικού δημάρχου και τη στήριξη των ΜΑΤ.

Καταγγέλλουμε επίσης το ρόλο του εργοδοτικού “Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας», το οποίο δεν εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σ' αυτόν τον κλάδο, και το οποίο με την ανοχή του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ υπονομεύει τον αγώνα των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

περισσότερα στο δυναμικό blog :
http://solidarityaliergates.blogspot.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

21 του ΜΑΡΤΗ : Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού.

Η21η Μάρτη είναι μέρα σταθμός για το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μέρα αυτή θυμίζει την 21η Μάρτη 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές, που διαδήλωναν ειρηνικά μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Στα χρόνια της κρίσης, ο θεσμικός ρατσισμός, τα κρούσματα ρατσισμού από αστυνομικούς, η ακροδεξιά υστερία και η απόπειρα φασιστικών συμμοριών να σπάσουν το «αυγό» τους, δίνουν ξεχωριστή σημασία σ’ αυτή τη μέρα. Για μας δεν πρόκειται για επέτειο όπου θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις και θα χυθούν κροκοδείλια δάκρυα από τους ίδιους τους θεσμούς που αναπαράγουν τις διακρίσεις. Αλλά για μέρα συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των ζωντανών δυνάμεων του μεταναστευτικού, εργατικού, νεολαιίστικου και αντιρατσιστικού κινήματος, που παλεύουν για ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, καλύτερη ζωή για όλους. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να πετάξουμε τους φασίστες έξω από τις γειτονιές, τις πόλεις και τα σχολεία μας. Να περιθωριοποιήσουμε τις ρατσιστικές κραυγές κομμάτων σαν το ΛΑΟΣ, που – με την αμέριστη βοήθεια ΜΜΕ – επιχειρούν να ποτίσουν την κοινωνία με ρατσιστικό δηλητήριο και να καλύψουν φασιστικές συμμορίες με το πέπλο της «πατριωτικής νομιμότητας» (βλέπε Πανόρμου, Πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας).
Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές γειτονιές, σχολεία, πόλεις και σχολές. Από την Αθήνα, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου οι τοπικές κοινωνίες απαντούν με κοινή δράση στο ρατσιστικό δηλητήριο. Αλλά και μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αφιερωθούν 2 διδακτικές ώρες για τη διοργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων και συζητήσεων την Παρασκευή 19 Μάρτη 2010.
Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιρατσιστική Συγκέντρωση το Σάββατο 20 Μάρτη, 13:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και Συναυλία στις 20:30 μ.μ. στον Πύργο Παιδαγωγικού ΑΠΘ (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ, Συνδικάτο Ιματισμού Β. Ελλάδας, Γ ΕΛΜΕ Θες/κης, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θες/κης, Σωματείο Εργαζομένων Νος. Παπαγεωργίου, Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Θες/κης, YRE, ΣΥΝ Α Θες/κης, ΣΥΡΙΖΑ Β Θες/κης, Αριστερή Ενότητα Φοιτητών)

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΜΠΛΟΚΟ" του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΜΠΛΟΚΟ», περιοδική έκδοση του ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλοφορεί 18 Μαρτίου 2010

Σε περίπτερα, βιβλιοπωλεία και Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ

..........

Επιλέξαµε το «Μπλόκο» γιατί αποτυπώνει, πρώτα απ’ όλα, τη δράση, πολιτική και κοινωνική, και ταυτόχρονα την αντίσταση σε πολιτικές που επιχειρούν να κατεδαφίσουν κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Επιλέξαµε το «Μπλόκο» γιατί ταυτόχρονα αποτυπώνει τη δική µας διάταξη στη µάχη, την ενότητα της Αριστεράς, την ενότητα του κόσµου της εργασίας.

..........

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ - ΠΕΜΠΤΗ 11 του ΜΑΡΤΗ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ :
10:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στις 8 του Μάρτη στη Θεσσαλονίκη :
11.00: Παλιές και νέες φεμινίστριες συναντιούνται…Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κουκκίδα του βιβλίου της Λιλίκας Μπομπόλου «Φεμινισμός εσωτερικού χώρου». – Ιστορίες γυναικών – Χρονικό μιας πορείας στο φεμινιστικό κίνημα – (1979-2005) 11 π.μ., στο καφέ Bazaar, Παπαμάρκου 34-36, Πλατεία Άθωνος (περιοχή Αγ. Σοφίας)
19.00: Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την εκδήλωση «Γυναίκες και Οικονομική Κρίση», με εργαζόμενες και συνδικαλίστριες.
20:00: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «1910-2010, 100 χρόνια από τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες;».
21:30: ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας - Μουσική βραδιά.
Μουσική βραδιά οικονομικής ενίσχυσης με σκοπό τη δημιουργία στεκιού του Συριζα Τούμπας
Δευτέρα 8/3 στη μουσική σκηνή Σαράϊ ( Γρηγορίου Λαμπράκη 23- τηλ.2310943833)
Μέρος Α: Ευγένιος Δερμιτάσογλου- Γιάννης Μήτσης( έντεχνο-ροκ)
Μέρος Β: Φωτεινή Βελεσιώτου( λαϊκό- ρεμπέτικο)
Τιμή πρόσκλησης 12 ευρώ, δεύτερο ποτό 8 ευρώ
Ώρα προσέλευσης 21:30

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Έφυγε απ’ τη ζωή σήμερα ο Στέλιος Καζάρας, κάτοικος Επανομής.

Από τα ενεργά στελέχη της Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Επανομής - Μεσημερίου, δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά, ενώ μετείχε ενεργά στα κινήματα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

Ο θάνατος του συντρόφου Καζάρα κάνει φτωχότερο το ΣΥΡΙΖΑ και τη ριζοσπαστική Αριστερά γενικότερα αφού υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστικής δράσης και παρέμβασης σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

Η κηδεία του θα γίνει στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στην Καλαμαριά το απόγευμα στις 4:00.

Η Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Επανομής - Μεσημερίου εκφράζει τα συλληπητήριά της στην οικογένειά του.

ΣΗΜΕΡΑ 5 του ΜΑΡΤΗ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ, ΚΑΘΗΓΗΤΏΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΥ
Στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ (12-3μμ) η ΑΔΕΔΥ (11πμ -3μμ) και η ΕΣΗΕΑ (10-12μμ).

ΑΠΕΡΓΙΑ 24ΩΡΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΜΕ Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει την ίδια ημέρα 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα και καλεί τους δημοσιογράφους σε συγκέντρωση μπροστά στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ για να συμμετάσχουμε στο εργατικό συλλαλητήριο στη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΟΛΟΙ στο Άγαλμα του Βενιζέλου 4/3/2010

ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ) ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 18.00

EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΜΕΤΡΩΝ,ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ..
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΝΔ-ΛΑΟΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων


Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ

Δήμων ΕΠΑΝΟΜΗΣ και ΜΙΚΡΑΣ


Τα μπλόκα των αγροτών στους δρόμους σταμάτησαν αλλά άφησαν πίσω τους πολλά αναπάντητα ερωτήματα και προβλήματα. Οι αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα γνώριζαν εκ των προτέρων ότι με τη δικαιολογία της κρίσης τα οικονομικά τους αιτήματα δεν θα ικανοποιούνταν. Δεν ήταν όμως μάταιος ο αγώνας τους γιατί έκαναν για μια ακόμη φορά γνωστό στους κρατούντες και στην κοινωνία ότι το αγροτικό επάγγελμα αργοπεθαίνει. Θύμισαν για μια ακόμη φορά ότι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις οι αντισυνεταιριστικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών υπονόμευσαν τη βιωσιμότητα της οικογενειακής γεωργίας και παράλληλα οδήγησαν στη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών που ήταν ένα εργαλείο στα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών και τους εξασφάλιζε επί σειρά ετών ένα σοβαρό εισόδημα.

Στους δήμους Μίκρας και Επανομής οι συνεταιρισμοί έπαιξαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής με τη συγκέντρωση και διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων.

Η Επανομή τροφοδοτούσε για πολλά χρόνια τη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και εξήγαγε αγροτικά προϊόντα. Στο Κάτω Σχολάρι υπήρχαν πέντε εξαγωγικές εταιρίες με αμπελουργούς και το συνεταιρισμό να πρωτοστατεί με συσκευαστήρια, ψυγεία σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα από τα κτήρια αυτά άλλα έκλεισαν, άλλα εκμισθώθηκαν σε ιδιώτες και άλλα άλλαξαν χρήση. Την μόνη εξαίρεση τα τελευταία χρόνια αποτελεί ο αγροτικός συνεταιρισμός Τριλόφου, που με συλλογική προσπάθεια οι διοικήσεις του κατορθώνουν με υποτυπώδη μέσα να κάνουν συγκεντρώσεις των βασικών προϊόντων (σιτάρι, βαμβάκι) αλλά και να διαθέτουν αγροτικά εφόδια στους αγρότες της περιοχής. Για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας θα βοηθούσε η συνένωση των τεσσάρων συνεταιρισμών του δήμου Μίκρας και η δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, κάτι που συζητιέται εδώ και μια πενταετία αλλά δυστυχώς δεν υλοποιείται. Άμεση λύση στο πρόβλημα των αποθηκών θα έδινε η παραχώρηση των κατασχεμένων από την ΑΤΕ συσκευαστηρίων σταφυλιών στο Κάτω Σχολάρι. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι περιουσία των αγροτών της περιοχής και σ’ αυτούς πρέπει να περιέλθουν, γιατί οι γύπες της δήθεν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως κατασπάραξαν την πολλών δισεκατομμυρίων κινητή και ακίνητη περιουσία της πάλαι ποτέ ΚΥΔΕΠ, θα αρπάξουν και τα εναπομείναντα ακίνητα της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, που ένα από αυτά είναι και το συσκευαστήριο στο Κάτω Σχολάρι.

Σήμερα τα κτήρια των συνεταιρισμών εκμισθώνονται για διάφορες χρήσεις (δομικά υλικά, βιοτεχνίες, σούπερ μάρκετ, γεωπονικά κέντρα κ.α.) με τον εξωφρενικό ισχυρισμό πως «δεν τους χρειαζόμαστε πια», «θα παίρνουμε από έξω»!! Τα κτηματομεσιτικά γραφεία ανέλαβαν δράση: «Πωλούνται Αγροτεμάχια». Οι νέοι άνθρωποι στην «εξασφάλιση» των 700 – 800 €, στη Βιομηχανική Περιοχή Λακκώματος με τις «καλύτερες» συνθήκες...

Το κυρίαρχο πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απροκάλυπτη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της νέας «Κοινής Αγροτικής Πολίτικής» πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά και να ακυρωθεί.

Χρειάζεται η ριζική αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, το αποφασιστικό χτύπημα στους μεσάζοντες, τα καρτέλ των εμπόρων και την ανεξέλεγκτη κερδοφορία των τραπεζών, που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο. Βασικό στοιχείο αυτής της νέας αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η αρχή της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα, που υποστηρίζεται από την αποκέντρωση της παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, περιφερειών και χωρών και συμπληρωματικά από την παραγωγή για εξαγωγές. Η παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων, η διατήρηση των σπόρων και των ποικιλιών, η ορθολογική χρήση των υδατικών πηγών, η προστασία της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή μέτρων υποστήριξης της οικογενειακής γεωργίας, η εγκατάλειψη πρακτικών «ντάμπινγκ» κ.ά., διαμορφώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχής της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να δίδονται με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά και όχι προς όφελος των μεγάλων παραγωγών, ορισμένων κλάδων και ορισμένων χωρών.

Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών. Χρειαζόμαστε τους αγρότες. Τα αγροτικά προϊόντα παράγονται στο χωράφι και όχι στα ράφια των μαγαζιών.

Αναγνώστες