Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24 ΦΛΕΒΑΡΗ.

Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.


ΣΤΙΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Όλη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ :

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η εφημερίδα "δρόμος" ξεκινάει την πορεία της.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Στα περίπτερα από το Σάββατο

20 Φλεβάρη και κάθε Σάββατο.

Στο πρώτο φύλλο του δρόμου θα βρείτε:

  • Συνέντευξη του Τζορτζ Γκάλογουεϊ, Βρετανού βουλευτή, και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Viva Palestina
  • Μια αδημοσίευτη συνέντευξη του Χάουαρντ Ζιν στο Στέλιο Ελληνιάδη
  • Συνέντευξη του Τάσου Πορφύρη στον Σταμάτη Μαυροειδή

Ακόμα :

  • Φως στα σκοτάδια, του Ευτύχη Μπιτσάκη
  • Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; του Γιάννη Κιμπουρόπουλου,
  • Επιστροφή στην Τέταρτη Εξουσία, του Βασίλη Μουλόπουλου
  • Η Ελλάδα στο κέντρο της γης, του Αλέκου Αλαβάνου
  • PIGS PONG, του Νίκου Κουνενή
  • Ο trendy φασισμός, του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Ανταποκρίσεις :

  • Θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις, της Ανδρούλας Γεωργιάδου από την Κύπρο
  • 8.500 εργάτες στους δρόμους της Άγκυρας, του Οντέρ Ονέρ από την Τουρκία

Κι ακόμα κείμενα γράφουν οι :

Αριάδνη Αλαβάνου, Μάριος Διονέλλης, Γιάννης Θεωνάς, Γιώργος Κατερίνης, Δημήτρης Κοδέλας, Βιβιάννα Μεταλληνού, Βαγγέλης Μπέκας, Μαρία Ξυλούρη, Κατερίνα Παγουλάτου, Σπύρος Παναγιώτου, Ματίνα Παπαχριστούδη, Λάμπρος Πολύζος, Νέστορας Πουλάκος, Ρούντι Ρινάλντι, Μιχάλης Σιάχος, Τασία Σταματοπούλου, Γιώργος Τσίπρας

Σκιτσάρουν ο Πάνος Μαραγκός, ο Πέτρος Ζερβός και ο Latuff.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών τέλος!

Δεν πρόκειται να ενταχθούν νέοι αγρότες στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως δήλωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αικατερίνη Μπατζελή σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Η δικαιολογία για την παύση του ευεργετικού μέτρου, που εξασφάλιζε στους ενδιαφερόμενους το ποσό των 312 ευρώ το μήνα, αποτελεί για την Υπουργό το ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν και ότι έχει γίνει κακή εφαρμογή του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη εκ νέου ενεργοποίησης του προγράμματος, προκειμένου και ο μικρός αριθμός αγροτών που έχει απομείνει να ενταχθεί, ούτως ώστε σε συμψηφισμό με τη σύνταξη του ΟΓΑ οι παλαίμαχοι αγρότες να διασφαλίσουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή τους και οι νέοι αγρότες, στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία, να αποκτήσουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και καλύτερο αγροτικό εισόδημα.

Δυστυχώς, στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο έλληνας αγρότης σήμερα, έρχεται και η περικοπή ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού μέτρου να δημιουργήσει ακόμα πιο δύσκολους όρους επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εγκύκλιος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Στις επόμενες μέρες υπάρχουν τρία σημαντικά γεγονότα:
Η κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα την Πέμπτη 18 Φλεβάρη, το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 20 Φλεβάρη και η Γενική Απεργία την Τετάρτη 24 Φλεβάρη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τα σκληρά αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας στα πλαίσια της ασφυκτικής επιτήρησης από την Ε.Ε. η ανάγκη για αντίσταση και λαϊκή, εργατική απάντηση είναι επείγουσα! Ο ρόλος της Αριστεράς σε τέτοιες συνθήκες είναι κρίσιμος καθώς οφείλει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις δηλώνοντας δυνατά και ξεκάθαρα: Όχι στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, Όχι στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα!
Δείτε εδώ την εγκύκλιο :

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δήμων ΕΠΑΝΟΜΗΣ

& ΜΙΚΡΑΣ

Πρόγραμμα Καλλικράτης: Ένα μεγάλο βήμα προς λιγότερη δημοκρατία

Δόθηκε προς διαβούλευση από την Κυβέρνηση το κείμενο για τη «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης», ή αλλιώς «Πρόγραμμα Καλλικράτης», το οποίο ενώ δεν απαντάει καθόλου στα ουσιαστικά ερωτήματα για το ποιές αρμοδιότητες περνάνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με ποιούς πόρους θα μπορέσει αυτή να εκτελέσει τα νέα της καθήκοντα, σπεύδει να ορίσει αυθαίρετα και ύποπτα το πόσοι ακριβώς θα είναι οι νέοι δήμοι καθώς και το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που θα ισχύει. Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως να παρουσιάσει ακόμα μια μείωση δαπανών όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και συγχρόνως να ελέγξει τα νέα αιρετά όργανα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στο ρόλο της τσόντας.

Ωστόσο η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι ζωτικά ζητήματα για να αντιμετωπίζονται βιαστικά. Η ουσιαστική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι κάτι που αποφασίζει η κεντρική εξουσία και την παραχωρεί. Η αυθαιρεσία στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες καθώς οι τεράστιοι γεωγραφικά νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στον πολίτη και την πλησιέστερη σ’ αυτόν βαθμίδα εξουσίας. Ομάδες πολιτών, κινήματα ακόμα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αποκλείονται από την συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα καθώς απαιτείται να έχουν ψηφοδέλτια σε όλα τα διαμερίσματα. Αφαιρείται κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα από τα τοπικά συμβούλια. Οι τοπικές κοινωνίες ανήμπορες να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή τους, άγνωστες μεταξύ τους μέσα σε αχανείς δήμους, θα ατονήσουν και θα χάσουν κάθε ενδιαφέρον συμμετοχής στα κοινά ή ελέγχου των πεπραγμένων. Οι μόνοι που θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής θα είναι τα κόμματα, μεταφέροντας έτσι το δικομματικό κοινοβουλευτικό μοντέλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα στην γνωστή προβληματική του εκδοχή καθώς στον νέο δήμαρχο δίνονται απόλυτες εξουσίες, ανάλογες με του πρωθυπουργού. Αντί για αποκέντρωση του κράτους θα έχουμε συγκεντρωτισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ενώ το ζητούμενο είναι η συμμετοχή των πολιτών, περισσότερη και άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση και έλεγχος της εξουσίας, θα έχουμε πλήρη επικράτηση των κομματικών επιλογών, αδιαφάνεια και κεντρικό προγραμματισμό.

Κανένα κριτήριο, χωρικό, κοινωνικό ή αναπτυξιακό δεν προτάσσεται για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις. Καμία αναφορά δεν γίνεται σε εθελοντικές συνενώσεις.

Οι σημερινοί δήμοι οφείλουν να αντιδράσουν έγκαιρα, απαιτώντας να συμμετάσχουν στον προγραμματισμό, να προσδιοριστούν πρώτον οι αρμοδιότητες που θα παραχωρηθούν και το πώς θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, καταθέτοντας επίσης προτάσεις για εθελοντικές συνενώσεις και δεύτερον να οριστεί ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, με καθιέρωση επιτέλους της απλής αναλογικής (για την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοστεί). Αυτό το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να δίνει σε κάθε τοπική κοινωνία την δυνατότητα να εκφράζεται και τελικά να υπάρχει.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτική εκδήλωση για τη Μαριάννα Μπρεκάση.

Έγινε χθές Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωϊ, πολιτική εκδήλωση στη μνήμη της Μαριάννας Μπρεκάση.

Η Μαριάννα Μπρεκάση – που «έφυγε» πριν από ένα μήνα περίπου - ήταν στέλεχος της ΚΟΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης Αριστερά!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1 από την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΟΕ.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Έχουν ήδη τυπωθεί 30.000 αφίσσες και κάρτες μέλους. Το απογραφικό δελτίο δεν έχει τυπωθεί. Το κατεβάζουμε από το site του ΣΥΡΙΖΑ - Κέντρο Τύπου, Υλικό, Έντυπα (http://syriza.gr/press/yliko/entypa) και το φωτοτυπούμε σε όποια ποσότητα χρειάζεται ή επικοινωνούμε με τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή υποδείγματος.
Η διανομή των υλικών για την Αθήνα και τον Πειραιά γίνεται από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, Βαλτετσίου 39 - Εξάρχεια. Κάθε τοπική πρέπει να στείλει κάποιον σύντροφο/σα με ευθύνη του συντονιστικού να παραλάβει το υλικό. Χρειάζεται μια εκτίμηση για τον αριθμό των καρτών και των αφισσών. Στις υπόλοιπες πόλεις γίνονται αποστολές. Επίσης όσες τοπικές έχουν ορίσει ή εκλέξει συντονιστικά ή ακόμη έχουν ήδη κάνει Γενική Συνέλευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Π.Σ. και έχουν ανοίξει κατάλογο - μητρώο μελών είναι απαραίτητο να μας γνωστοποιήσεται τον κατάλογο των μελών (ως τώρα) και τα μέλη του συντονιστικού με στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και e mail) στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (grafeia@syriza.gr, τηλ.: 210 38 29 910 φαξ: 210 38 29 911).
Κάποιες διευκρινήσεις:
1. Για τις Γενικές Συνελεύσεις με αντικείμενο την υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Π.Σ. δεν χρειάζονται κεντρικοί εισηγητές. Για άλλα θέματα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας ώστε να εξασφαλίσουμε τον εισηγητή/τρια ή τους εισηγητές/τριες ανάλογα με το αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης ή εκδήλωσης. Θέματα που επιλέγονται σε διάφορες τοπικές επιτροπές αφορούν τοπικά περιεχόμενα, την καμπάνια για την επισφάλεια στην εργασία "Αόρατοι" καθώς και το "Οικονομική κρίση - κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας - Σύμφωνο Σταθερότητας - η απάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς".
2. Για την διαδικασία εγγραφής μελών και κατάρτησης μητρώων η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
"Κάθε Τοπική ή Κλαδική Επιτροπή δημιουργεί μητρώο μελών στο οποίο εγγράφονται όλοι/ες οι ανένταχτοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη των συνιστωσών, που δηλώνονται με όποιον τρόπο επιθυμεί η κάθε συνιστώσα. Εκδίδεται αντίστοιχος αριθμός καρτών μέλους. Οι κάρτες μέλους παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως από τα μέλη από την Τοπική ή Κλαδική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ".

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας

Η Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας της 1/2 ομόφωνα αποφάσισε:
1. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει εξονόματος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συλλογικά ειλλημένες αποφάσεις όπως αυτές εκφράστηκαν στις 3 Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις.
Ζητάμε άμεσα, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος συνεχώς διαφοροποιείται από τις συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση υλοποίηση της απόφασης της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ για λειτουργία γραφείου τύπου και εκπροσώπου τύπου για να ελέγχονται αυτές οι διαφοροποιήσεις.
2. Οι σύντροφοι Τάσος Χουβαρδάς, Γιάννης Παπίας, Πούλιος Λάζαρος, Καρύδης Παναγιώτης( και όποιος-α άλλος επιθυμεί) αναλαμβάνουν ως την επόμενη Συνέλευση να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση( εισηγητικό κείμενο, χώρο, ημερομηνία, ομιλητές, παρεμβάσεις) για την διεξαγωγή εκδήλωσης με θέμα την επισφάλεια και την ανεργία
3. Ο σύντροφος Πανταζής αναλαμβάνει στην επόμενη Συνέλευση να εισηγηθεί για την ηλεκτρονική επικοινωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας( google group)
4. Σάββατο 11:00 στο Πάρκο του Άγιου Θεράποντα το καθιερωμένο ραντεβού για παρέμβαση( επισφάλεια-ανεργία)
5. Επόμενη Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας Τρίτη 16/2 19.30 στα γραφεία του ΣΥΝ στη Λαμπράκη.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Απόφαση Συνέλευσης μελών ΣΥΡΙΖΑ των Δήμων Επανομής-Μεσημερίου και Μίκρας 31/1/10

Η Συνέλευση μελών ΣΥΡΙΖΑ των δήμων Επανομής - Μεσημερίου και Μίκρας εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης προχώρησε στην εγγραφή μελών, τη συγκρότηση των Τοπικών Μητρώων και τον προγραμματισμό δράσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, την αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής (επαγγελματίες, υπάλληλοι του δήμου, αγρότες, εκπαιδευτικοί).
Ο ΣΥΡΙΖΑ των εγγεγραμμένων μελών και των μητρώων, ο ΣΥΡΙΖΑ των Τοπικών και των Κλαδικών Επιτροπών σε όλους τους δήμους και τους επαγγελματικούς κλάδους, ο ΣΥΡΙΖΑ των Επιτροπών σε όλα τα Θεματικά Πεδία είναι το αναγκαίο βήμα του παρόντος.
Να εκδηλωθεί πια η βούληση της Αριστεράς ότι είναι εδώ, ότι μέσα από την Ενότητά της και τον Αριστερό της Λόγο διεκδικεί να έχει ζωντανή και καθημερινή παρουσία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και δεν είναι απλά και μόνο ένα κλειστό, οργανωτικό σχήμα.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αποφασιστική 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και εκεί μέσα, ξεπερνώντας μέσα από τον διάλογο την καχυποψία, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές απόψεις, φέρνοντας τες στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να συντεθούν, θα πρέπει να δώσουν οι οργανωμένες πλέον δυνάμεις της βάσης τον αγώνα για την δημοκρατία, την κατοχύρωση της ανακλητότητας των εκλεγμένων μελών, τον περιορισμένο αριθμό θητειών, την οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια και την επιστροφή στην κοινωνία του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των ανθρώπινων και υλικών πόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου